Precis bakom ett köpcenter i Sjöbos utkant ligger en parkeringsplats omgiven av tät växtlighet. På parkeringen har en grupp samlats till Annelie Nilsson och Ebba Gyllenhaks konsthändelse 'Gå i karta - i övergödningens och vattenreningens öppna och slutna vatten'.
Ett stort pappersark ligger utvikt på parkeringsplatsen, på pappret har någon, eller några, målat med akvarellfärg i leraktiga toner. Färgen står också i glasflaskor på pappret. Abstrakta och oprecisa former har runnit ut över pappret som nästintill liknar en karta över ett landskap. Efter en introduktion så påbörjar gruppen en vandring ut från parkeringsplatsen och in i det skogiga landskapet. Gruppen går längs asfalterade vägar och längs vägen markerar Ebba och Annelie ut de dolda vattenvägarna med en blåfärgad krita, men pekar också ut övergödningens spår i bland annat vattendrag. Skogen byts ut mot öppna fält, som i sin tur byts ut mot lummig skog. En skogsväg tar gruppen längre in växtligheten och över en stor äng fram till en gammal akvedukt. Akvedukten är inte längre i bruk, men en gång i tiden så hade den använts för att bevattna de närbelägna åkrarna.
Väl på akvedukten stannar gruppen upp, och deltagarna får i uppdrag av Annelie och Ebba att hitta växter som ska användas när gruppen gör sin egna karta, likt den de visat upp innan vandringens start. Medan deltagarna plockar växter och blad, så vecklar Ebba och Annelie ut ett stort pappersark och ställer fram flera sprejflaskor. Sprejflaskornas innehåll är samma akvarellfärg som i flaskorna i början. Färgen är en blandning av pigment från en borrkärna från Kalvs mosse, blandat med mineraliska leror, torvmaterial, honung och vatten. Deltagarna lägger ut växterna på pappret och sprejar med akvarellfärgen, och så har en ny karta bildats.
I Sjöbo
Vid två tillfällen, torsdagen den 15 september och söndagen den 18 september, kommer vi tillsammans att Gå i karta, en vandring i Vombsjösänkan längs med öppna och slutna vatten. Vid båda tillfällena utgår vandringarna bakom Coops parkering vid infarten till Sjöbo, Såggatans vändplats. Mötesplatsen markeras med en Biosfärfestivalflagga. Vi kommer gå i lätt terräng sammanlagt ca 6 km, mestadels på asfalt, men även över hagar och kliva över en lägre inhägnad. Det kan vara blött på sina ställen så ha gärna på dig stövlar eller kängor. Vi vill förstå Vombsjön genom det som växer just nu längs med öppna och slutna vatten och kommer att skapa kartor i skala 1:1 genom tusenårig akvarellfärg skapad utifrån Vombsjösänkans markbundna arkiv.
Vi har båda varit med i Anna Broströms studiecirkel under 2020 “Utforska miljöhistoriska arkiv i Vombsjösänkan” . Studiecirkeln utgick från en borrkärna från Vombsjön och byggde på deltagarnas egna undersökningar. Vi deltog även på upptagningen av en borrkärna i Kalvs mosse som utfördes av paleoekolog Anna Broström och geolog Karl Ljung som avslutning på studiecirkeln. På biosfärsfestivalen 2021 genomförde vi en workshop tillsammans med Anna och Kalle där vi använde borrkärnan från Kalvs mosse för att göra en färg genom att utvinna flertusenåriga pigment i olika nyanser. Färgen var en blandning av mineraliska leror och torvmaterial med olika halter av förhistoriska pollen som rivits samman med en honung från närområdet för att på så vis skapa en enkel akvarellfärg. Tillsammans med deltagarna målade vi landskapets tidsdjup med denna färg.
Gå i karta är en samtalsplats och en gemensam process som påbörjades 2020 av landskapsvetaren Ebba Gyllenhak och konstnären Annelie Nilsson. Via föreningen Levande Önneköp har vi genomfört flera Gå i karta och även vid Lödde ängar genom Konst In Motion/Kristianstads konsthall. Vi bor båda på Linderödsåsen i Skåne och undersöker tillsammans med andra, skillnader och gap mellan människans förmåga att uppfatta detaljer och den utzoomade kartan med dess skala, symboler och tecken.
Konsthändelsen knyter an till det biologiska kulturarvet på följande sätt:
Med tusenårig akvarellfärg skapad utifrån Vombsjösänkans markbundna arkiv kommer vi att undersöka det som växer just nu i relation till övergödning och vattenrenande system längs med mjuka och hårdgjorda ytor, längs med uträtade och slingrande öppna och slutna vatten.
Annelie Nilsson & Ebba Gyllenhak
I ARNA-projektet Växande historia skapade konstnärer från Sverige, Tyskland och Thailand spännande konsthändelser i Storkriket under Biosfärfestivalen 10-18 september 2022. Syftet var att genom konsten skapa samtal som synliggör det gröna kulturarvet och fördjupar relationen mellan människa och natur.
Org.nr 802462-7047
© ARNA
Kontorshuset Lidvägen 16
24164 Harlösa
Sverige