Gunnel Pettersson

Fältvandring om bovete & Storkrikets galette

En folksamling har samlats ute på ett fält på Kulturens Östarp. Till höger är Östarps gamlegård och rakt framför gruppen sprider ett rött bovetefält ut sig. Det är söndag och dags för Gunnel Petterssons första konsthändelse, Fältvandring om bovete, att börja. Gunnel Pettersson och Kulturens Östarps intendent Per Larsson har ett samtal om bovetet i ett lokalt och globalt perspektiv, Gunnel berättar om sin svärmor i Japan som använde bovetet och hon och Per gör en jämförelse med hur det glutenfria bovetet funnits och använts i historiska och nutida Sverige. 

Det är nu tisdag kväll och på lanthandeln i Torna Hällestad är det full aktivitet. Mörkret håller på att lägga sig och inne i lanthandeln är det gemytligt, med tända ljus och livlig aktivitet. Gunnel Pettersson håller på att förbereda sin andra konsthändelse, Storkrikets galette, också denna om bovete. Bägge konsthändelser knyter an till både arter och landskap inom det biologiska kulturarvet genom fokuset på bovetet.

Längst in i lanthandeln, vid en pannkakslagg, står Hjalmar Dahm och gräddar bovete-galetter. Det är som en pannkaka, men galetten viks på ett speciellt sätt och så läggs ett stekt ägg i mitten av maträtten, tillsammans med skinka och ost. Medan besökarna äter sin galette så lämnar Gunnel över till musikern Amit Sen, som spelar cello ackompanjerad av musik baserad på ljud från bovete som skalas och mals, författaren Therese Uddenfeldt, som problematiserar polariseringen av världen som lokal eller global, och slutligen Sophie Holgersson från Hedlandet residens, som leder ett publiksamtal.

Var i Storkriket inträffade konsthändelsen?

Kulturens Östarp & Torna Hällestad Lanthandel.

Konstnären berättar:

Bovetet är min drivkraft. Jag mötte bovete första gången hos min jordbrukande svärmor tio mil norr om Tokyo. Jag ville lära av henne, och fick följa bovetets resa runt världen. Hur griper jag mig an min plats på jorden? Varför ser det ut som det gör just här? Jag ser monokulturernas grepp om landskapet med tafatta jordbrukspolitiska insatser med remsor av blommor för att gynna pollineringen. 

Bovete är en ört och är därför glutenfritt. I dag förekommer odling av bovete i Vombsjösänkan, förutom som gröngödsling och för biodling, kommersiellt endast hos en odlare i Arup, Löberöd och där avsett leverans till fröfirma och inte till livsmedelsproduktion. Intressant är att i fältvandring om bovete få träffa Per Larsson, intendent på Kulturens Östarp, som odlar bovete för besökarna; en kultursort som visar en dimension av kulturarvet och platsens berättelse. 


Gunnel Pettersson
www.experimentutopier.org 
instagram.com/gunnel_pettersson

Amit Sen är tonsättare, musiker och konstnär som skivdebuterade 1990 med musik till dikter av Edith Södergran lästa av Stina Ekblad. Han har samarbetat med skilda artister som Karl-Erik Welin, Elvis Costello, Thorsten Flink, William Parker och Virpi Pahkinen. Amit driver ideella föreningen Ars & Modus.

Therese Uddenfeldt är kulturjournalist med en bakgrund på SR:s och SVT:s kulturredaktioner och författare till boken Gratislunchen: Eller varför är det så svårt att förstå att allt har ett slut (Albert Bonniers Förlag)

Sophie Holgersson är verksamhetsledare för Hedlandet residens - en hållplats i tid och rum för framtidens berättelser: www.hedlandetresidens.se

Hjalmar Dahm är frilansande reporter och författare bosatt i Torna Hällestad: www.hjalmardahm.se

Stort tack till Torna Hällestad Lanthandel för generöst engagemang och den unika platsen i sig! www.tornahällestadlanthandel.se

En kort film med konstnär Gunnel Pettersson och Erik från Torna Hällestad lanthandel om hur man gör en bovete-galette. I slutet på filmen kommer dessutom receptet på denna goda rätt!

ARNA i samarbete med: 


ARNA-projektet Växande historia

I ARNA-projektet Växande historia skapade konstnärer från Sverige, Tyskland och Thailand spännande konsthändelser i Storkriket under Biosfärfestivalen 10-18 september 2022. Syftet var att genom konsten skapa samtal som synliggör det gröna kulturarvet och fördjupar relationen mellan människa och natur.