Moa Gustafsson Söndergaard

Mjuka gränser i hårda landskap - en skulpturvandring i Storkriket

Trafiken dundrar förbi uppe på riksväg 11 i läge med busshållplatsen Knivsåsen. Mörka moln blandas upp med klarblåa himlar och på parkeringen precis bredvid busshållplatsen har några människor samlats runt den stora Biosfärfestival-flaggan, det är dags för Moa Gustafsson Söndergaards konsthändelse Mjuka gränser i hårda landskap - en skulpturvandring i Storkriket att börja!

Konsthändelsen är en skulpturvandring längs en del av Skåneleden i naturreservatet Knivsåsen-Borelund. Vandringen tar sitt avstamp vid Biosfärflaggan och Moa leder deltagarna vidare längs stigarna, först förbi det imponerande Dalby stenbrott, genom den närbelägna bokskogen, upp på en getryggsås och ut på ett slättlandskap. Vandringen visar upp Storkrikets otroliga naturskatt och får deltagarna att reflektera, både i samtal och tystnad. Längs vägen gör gruppen små pauser då Moa visar upp skulpturala konstverk gjorda med utgångspunkt av platsen och dess biotop. Skulpturerna ser nästan ut som 3-dimensionella kartor och är gjorda av keramik och hampatråd. Deltagarna får hålla konstverken och känna både tyngden och den vågiga ytan. Moa har besökt platserna flera gånger, så konstverken blir likt minnen av platsen.

Var i Storkriket inträffade konsthändelsen?

Knivsåsen.

Konstnären berättar:

Jag har sedan maj utforskat leden runt Knivsåsen och dess otroliga mångfald av växtlighet, naturtyper och geologiska fenomen. Med dessa fältstudier som grund har jag skapat flera verk som presenteras under den performativa promenaden.


Skulpturvandringen startar vid Knivsåsen busstation och tar oss ut i naturreservatet Knivsåsen-Borelund. I naturreservatet finns flera olika egenartade biotoper där specifika individer, växter och djur kan leva. Under promenaden kommer vi stanna på ett flertal utvalda platser. Där kommer jag presentera medhavda skulpturala verk jag har skapat med platsen och dess biotop som utgångspunkt. Verken blir som spår av en biotop i förändring då jag återbesökt platsen flera gånger under våren och sommaren 2022. Skulpturernas topografiska lager där varje del är i ständig förändring blir likt minnen av naturen som man i efterhand rekonstruerar och omformulerar.

Skupturvandringen är ett sätt att lyfta Vombsänkans otroliga naturskatt genom att ge rum och sammanhang för reflektion och vila medan vi tillsammans njuter av naturen både i dialog och i tystnad. Alla deltagare kommer få med sig en trycksak som minne.


Moa Gustafsson Söndergaard

Moagustafssonsondergaard.se

https://www.instagram.com/boamoa/



ARNA-projektet Växande historia

I ARNA-projektet Växande historia skapade konstnärer från Sverige, Tyskland och Thailand spännande konsthändelser i Storkriket under Biosfärfestivalen 10-18 september 2022. Syftet var att genom konsten skapa samtal som synliggör det gröna kulturarvet och fördjupar relationen mellan människa och natur.