Nicklas Hultman

Blomsterworkshop – att skapa med vad naturen erbjuder

Behaglig musik strömmar ur ytterdörrarna på Häckeberga slott. Slottet är numera ett hotell, The Norrmans, där varenda rum är stilfullt tillika expansivt eklektiskt utsmyckade. I ett rum på den andra våningen är Nicklas Hultmans konsthändelse i full gång. 

Deltagarna sitter utspridda längs bord som förberetts, vid varje plats står en liten glas- eller metallbägare, verktyg, hönsnät och en så kallad Kenzan. Kenzan är det Japanska namnet på en liten platta som är fylld med metallstickor. På metallstickorna kan man placera blommor och växter och den används för att göra luftiga blomsterarrangemang och levandegöra kreationerna. Längs rummets ena kortsida är det fyllt med blommor och växter av alla sorter och färger. De är dels plockade av Nicklas själv, men närodlade blommor kommer också från bland annat från Driveriet i Hammarlunda. Mitt emot blomsterhavet står Nicklas själv och förklarar hur deltagarna kommer bygga upp sina blomsterkreationer. Som exempel bygger Nicklas noggrant men kvickt ihop en blomsterkreation, med en Kenzan i botten och hönsnätet som stabiliserar kreationen. Sedan sticker han ner blommor, stjälkar och växter och bygger upp kreationen efter hand. Efter hans genomgång sätter deltagarna igång med sina kreationer, varpå Nicklas går runt och pratar med dem och ger dem individuella råd.


Var i Storkriket inträffade konsthändelsen? 

På Häckeberga slott. 

Konstnären berättar:

Detta är en intim blomsterworkshop där tio deltagare får möjlighet att arbeta både med växter från lokalt självplock och grönska från naturen vid Kärleksstigen i Sjöbo. Tanken är att deltagarna får upp ögonen både för den vackra och unika natur som finns i Vombsjösänkan och samtidigt använda sig av den när man skapar med ”nya” planterade blommor. Att endast använda sig av importerade blommor är inte hållbart för miljön och man glömmer ofta bort att titta på vad vi själva har i vår omgivning.

Jag kommer först bygga upp en blomster-kreation och prata igenom hur man kan tänka när man använder det japanska redskapet Kenzan. Sedan får deltagarna själva skapa med varsin Kenzan som bas och de växter som finns tillhands. Jag kommer gå runt till var och en och tillsammans pratar vi om hur de olika kreationerna kan utvecklas. Vi kommer att se varandras arbete och inspireras att själva gå hem att fortsätta skapa.


Platsen vi kommer att befinna oss på är det visuellt maxade och historiska Häckeberga Slott som har återupplivats av @TheNorrmans.

Vill man kombinera sitt workshopdeltagande med övernattning på slottet så kan man boka rum här: https://www.hackebergaslott.se


Hela workshopen kommer att filmas och fotas - allt från blomsterinsamling till allas individuella arbete. Detta material kommer att sammanställas och bli ett avsnitt i serien ”DustyPink.Deco – Gardens”


Nicklas Hultman
www.instagram.com/dustypink.deco/

ARNA-projektet Växande historia

I ARNA-projektet Växande historia skapade konstnärer från Sverige, Tyskland och Thailand spännande konsthändelser i Storkriket under Biosfärfestivalen 10-18 september 2022. Syftet var att genom konsten skapa samtal som synliggör det gröna kulturarvet och fördjupar relationen mellan människa och natur.