Pitiwat Somthai

Den gömda skatten

Under Biosfärveckan så har ARNA:s två internationella residenter en Work in Progress-utställning, Green Heritage Stories, i Östarpshallen på Kulturens Östarp. Den ena av dessa konstnärer är Pitiwat Somthai från Thailand.

Båda konstnärerna har verkat och inspirerats av Kulturens Östarp och dess natur. Pitiwat har låtit sig inspireras av de olika sorters gräs som växer runt Kulturens Östarp. De olika grästyperna relaterar till det biologiska kulturarvet genom arter, men också naturtyper och landskap. Han berättar att gräset var något av det första han lade märke till när han kom till Storkriket. Han såg olika typer av gräs i olika nyanser och strukturer, som i hans ögon visar en harmoni i skönhet. I Östarpshallen ställer Pitiwat ut dessa gräskonstverk nästan som flätade tavlor, och ovanpå flera av tavlorna finns mindre bilder tecknade. På varje bild finns det en horisontal linje som går över pappret, han relaterar det till att var han än befinner sig i Storkriket, så kan han se både gräsen och horisonten, något han finner mycket vackert och som han vill förmedla till boende i Storkriket.

Var i Storkriket inträffade konsthändelsen?

Östarpshallen på Kulturens Östarp.

Konstnären berättar:

När jag anlände till Sverige och för första gången mötte landskapet runt Kulturens Östarp blev jag glad. När jag sedan börja koncentrera mig på dess detaljer lade jag märke till olika typer av gräs som i mina ögon visar en harmoni i skönhet. Som ett resultat kommer jag att förvandla gräs till konstverk som du kanske uppskattar, precis som när du lyfter upp en sten framför ditt hus och upptäcker en gömd skatt.

Pitiwat Somthai

www.pitiwatsomthai.com


ARNA-projektet Växande historia

I ARNA-projektet Växande historia skapade konstnärer från Sverige, Tyskland och Thailand spännande konsthändelser i Storkriket under Biosfärfestivalen 10-18 september 2022. Syftet var att genom konsten skapa samtal som synliggör det gröna kulturarvet och fördjupar relationen mellan människa och natur.