Timo Menke

Vresbokcirkel – bland vresbokar och bladansikten

Dagens sista solstrålar sprider sig mellan de höga bokträden, en kylig vind sprider sig tills det blir helt vindstilla och tystnaden faller på. En grupp står redan och väntar på att Timo Menkes konsthändelse Vresbokcirkel – bland vresbokar och bladansikten ska börja, och pö om pö så dyker mer folk upp. Människorna står klungor och i tystnad på den lilla parkeringen intill bokskogen i Torna Hällestad. Rätt som det är så kan man mellan trädstammarna urskilja några varelser som närmar sig.

Varelserna, så kallade bladansikten, är klädda i smaragdgröna mantlar och ger deltagarna trädgrenar att hålla i tillsammans. När alla håller i en trädgren började en tyst vandring genom den skymningsomslutna skogen. Den tysta vandringen tar gruppen slutligen fram till en vresbok. Bladansiktena placerar ut deltagarna runt trädet, alla fortfarande hållandes trädstammarna. Snart så börjar en varelse helt i gräs- och mossliknande skepnad att gå runt i en cirkel, dragandes sin ena fot. Varelsen är fjättrad med en lång lina dessutom. Sedan dyker ännu ett gräs- och mossbeklädd skepnad upp. Denne river ut blad ur en bok och sätter upp bokbladen i vresbokens grenverk. Detta relateras till boken som det träd som användes för att göra tunna träplattor under fornnordisk tid (det fornnordiska ordet för träd är just bok, som sedan förts vidare till namn för böcker). När varelsen är klar så leds besökarna sakta tillbaka genom skogen i gemenskapen av att bära trädgrenarna tillsammans.ARNA-projektet Växande historia

I ARNA-projektet Växande historia skapade konstnärer från Sverige, Tyskland och Thailand spännande konsthändelser i Storkriket under Biosfärfestivalen 10-18 september 2022. Syftet var att genom konsten skapa samtal som synliggör det gröna kulturarvet och fördjupar relationen mellan människa och natur.