Dagens
sista solstrålar sprider sig mellan de höga bokträden, en kylig
vind sprider sig tills det blir helt vindstilla och tystnaden faller
på. En grupp står redan och väntar på att Timo Menkes
konsthändelse Vresbokcirkel – bland
vresbokar och bladansikten ska börja, och pö
om pö så dyker mer folk upp. Människorna står klungor och i
tystnad på den lilla parkeringen intill bokskogen i Torna Hällestad.
Rätt som det är så kan man mellan trädstammarna urskilja några
varelser som närmar sig.
Varelserna, så kallade bladansikten, är klädda i smaragdgröna mantlar och ger deltagarna trädgrenar att hålla i tillsammans. När alla håller i en trädgren började en tyst vandring genom den skymningsomslutna skogen. Den tysta vandringen tar gruppen slutligen fram till en vresbok. Bladansiktena placerar ut deltagarna runt trädet, alla fortfarande hållandes trädstammarna. Snart så börjar en varelse helt i gräs- och mossliknande skepnad att gå runt i en cirkel, dragandes sin ena fot. Varelsen är fjättrad med en lång lina dessutom. Sedan dyker ännu ett gräs- och mossbeklädd skepnad upp. Denne river ut blad ur en bok och sätter upp bokbladen i vresbokens grenverk. Detta relateras till boken som det träd som användes för att göra tunna träplattor under fornnordisk tid (det fornnordiska ordet för träd är just bok, som sedan förts vidare till namn för böcker). När varelsen är klar så leds besökarna sakta tillbaka genom skogen i gemenskapen av att bära trädgrenarna tillsammans.
Trollskogen i Torna Hällestad och Granbackens gård i Hurva.
Min konsthändelse Vresbokcirkel utgår från vresbokarna i Trollskogen och Hurva som ett mångbottnat biologiskt kulturarv. De fantasieggande släktingarna till den vanliga boken (Fagus sylvatica) bildar ett unikt naturkulturarv i Vombsjösänkan. Mycket kring vresbokarnas spontana genetiska mutation och förökning är höljt i dunkel. Vresboken kan beskrivas som en instabil och starkt individuell avvikelse som liksom överskrider “sin” egen art och öppnar för en biologisk mångfald inom sitt eget släkte.
Jag närmar mig vresbokarnas växande historia med växtmänniskan som nyckelfigur. De så kallade bladmän eller bladansikten återfinns bland keltiska, romerska och medeltida skulpturer, reliefer och avbildningar, ofta som ansikten hopväxta med bladverk. Uppkomst och betydelser är oklara men de pekar på en djup samhörighet, symbios eller artfrändskap mellan växtriket och människa. Lik vresbokarna uppträder de i många artöverskridande och vresiga skepnader, ömsom ond och god, man och kvinna, träd och människa. I vresbokcirkeln kommer bladansikten gestalta tysta berättelser och långsamma förvandlingar i mötet med församlingar av vresboken.
Konsthändelsen knyter an till det biologiska kulturarvet:
Egenskaper: Vresboken är extremt långsamväxande och oförutsägbart formmässig. Genom sin olämplighet för skogsbruk, sitt mytologiska överskott samt en genetisk instabilitet finns en släktskap med den hybrida gränsvarelsen bladmannen.
Naturtyper: De enskilda och klungor av vresbokar i Trollskogen är starkt förknippade med Vombsjösänkans biologiska förutsättningar. Liknande naturtyper återfinns endast på fyra lokaler i världen: Süntel i Nordrhein-Westfalen i Tyskland, i Verzy, Frankrike, några stycken i Polen, samt ca 1200 vresbokar runt Torna Hällestad.
Medverkande: Johanna Söderström, Tove Lundin Wallengren, Tanja Bucht. Stort tack till Ulrika Nero och Eslövs folkhögskolas musikallinje.
I ARNA-projektet Växande historia skapade konstnärer från Sverige, Tyskland och Thailand spännande konsthändelser i Storkriket under Biosfärfestivalen 10-18 september 2022. Syftet var att genom konsten skapa samtal som synliggör det gröna kulturarvet och fördjupar relationen mellan människa och natur.
Org.nr 802462-7047
© ARNA
Kontorshuset Lidvägen 16
24164 Harlösa
Sverige