Dinner for Future

Med Dinner for Future deltar ARNA som en av sju organisationer i Europa i programmet The European Pavilion vars syfte är att genom kulturen diskutera framtiden i Europa. Dinner for Future är ett forskningsbaserat utforskande, en konstnärlig tolkning och en performativ upplevelse av hur framtiden smakar i Vombsjösänkan och avslutas med kultureventet ”Dinner for Future” i september 2022.


Dinner for Future-möte torsdagen 5 maj kl 18.00-20.00

Hur hittar vi som lever och arbetar i Vombsjösänkan strategier att hantera en allt osäkrare framtid vad gäller maten på bordet? Välkommen att delta i ett öppet "rundabordssamtal" där kunskap och kreativitet möts.

Tidpunkt: Torsdagen 5 maj kl 18.00-20.00

Plats: Johan Widéns ateljé i Väggarp. Adress: Fasanvägen 4, 24193 Eslöv

https://goo.gl/maps/RmVRAezJ5h4xkovy8

Pågatågshållplats: Örtofta station. Därifrån är det en dryg kilometers promenad till Fasanvägen 4.

Antalet platser är begränsat. Anmäl ditt deltagande senast den måndagen den 2 maj till: kerstin.jakobsson@arna.nu.


The European Lunch salad

"Europa möts i lunchsalladen, världen möts vid middagsbordet"

”The European Lunch Salad” är ett enkelt sätt att beskriva hur sammanlänkade länderna i Europa är i vardagliga livsmedelsprodukter. Vi bad våra kollegor i The European pavilion att skicka bilder på en populär lunchsallad i deras hemstad. Det visade sig att sallader från Wien, Madrid, Turin, Amsterdam och här i södra Sverige är väldigt, väldigt lika varandra.

Från ARNAs sida önskade vi också ta reda på från vilka länder ingredienserna i salladerna kunde komma en vanlig vinterdag. Men eftersom det inte finns någon skyldighet att tillhandahålla sådan information till konsumenter fick vi inga svar. Vilket på ett sätt också är intressant.

Pris och tillgänglighet är nyckelelementen för att fylla upp salladsskålen med ingredienserna. Men från ett grönsaksfält i ena änden av Europa till ett konsumentlunchbord i andra änden tar det högst sex dagar. Inklusive många steg av hantering på vägen.

Många av oss äter en enkel måltid till lunch, som sallad, och en middag med fler och dyrare ingredienser. Det betyder också att våra luncher har fler närproducerade råvaror och att våra middagar har fler produkter som transporteras globalt, som fisk och kött.

ARNA, Skåne, Sverige

Tillverkare: Vidinge AB. Namn: Päron och ädelostsallad

Ingredienser i salladen: 16% päron, 16% mögelost (mjölk, salt, starkultur, löpe, mögelkultur), 14% vindruvor, spenat, 11% hallonvinägrett (rapsolja, varav 23% hallonpuré, socker, vatten, rödvinsvinäger, salt, balsamicovinäger (vinäger, koncentrerad druvsaft, färgämne (E150d))), förtjockningsmedel (E415), peppar, kålrot, 8% stjälkselleri, rosésallat, 5%rostad mandel (93% mandel, rökt spice (salt, dextrose, chilipulver, jästextrakt, lök, lökarom, papricaextrat)), 3% machésallat)

"Europa möts i lunchsalladen, världen möts vid middagsbordet"

Brunnenpassage, Wien

Tillverkare: Spar. Salladens namn: Fitness – Salat mit Hühnerbrust

Ingredienser i salladen: Salladsblandning (35%) med äggskivor (20%) och stekta kycklingbröstbitar, vatten, salt joderat salt (salt, kaliumjodid), rapsolja, youghurtpulver, paprikapulver, örter, peppar, tomater, endivesallad, morötter, zuckerhut (?), frisésallad, rädisor, salt utan jod, citronsyra. Spår av vete, soja, senap och skalfrukter kan förekomma.

OGR, Turin

Tillverkare: Lalineaverde. Salladens namn: Grekisk skål

Ingredienser i salladen: Lockig endive, röd rädisa, körsbärs-tomater, majs, urkärnade oliver.

Ingredienser i påse: olivolja extra vergine, balsamvinäger di Modena IGP, salt.

Democracy Pavilion, Madrid

Tillverkare: Rodilla. Salladens namn: ENSALADA MEDITERRÁNEA

Ingredienser i salladen: Grönsaksblandning (35%). Tonfisk (28%) (tonfisk, solrosolja och salt). Kokt ägg (14%), kycklingägg, saltvatten (vatten, salt, surhetsreglerande medel (citronsyra, ättiksyra)). Körsbärstomater (15%), svarta oliver (8%) (svarta oliver, vatten, salt, stabilisator (järngukonat)).

Kan innehålla: gluten, soja, laktos, nötter, jordnötter och sesam.


ECF, Amsterdam

Tillverkare: Albert Hein. Salladens namn: QUINOA NOTEN

Ingredienser i salladen: Vetetabiliska: 13% spenat, 13% gurka, 13% morot, 7,8% rädisa, 6,3% sojabönor, 4,7% ruccola, vatten, vegetabilisk olja (solros), 0,06% sesam, oliv 3,8% quiona, 3,8% pistachenötter, 3,7% rostade mandlar, 2,5% solrosfrö, vinäger, naturliga aromämnesextrakt (ingefära, lök), salt, limekoncentrat, glutenfritt vete, paprikapurékoncentrat, vitlök, 0,1% ingefära, konserveringsmedel (E202, E211), 0,04% sesamfrö, stabilisator (E415, E412) citronsaft, citronsyra (E330). Varav tillsatt socker 1,1 g per 100 gr och varav tillsatt salt 0,27 g per 100 g.



Scenarieplanering

10-11 mars 2022 arrangerade Dinner for Future en scenarieplanering om maten i Vombsjösänkan 2037. Workshopen ledde till spännande samtal om maten på våra tallrikar som punkten där lokal och internationell utveckling möts och hur Ukrainakriget nu gör dessa komplexa samband tydligare.
Filmare var Nille Leander


Dinner for Future's följekonstnärer

Projektets tre följekonstnärer kommer bidra till att fånga upp och genom litterärt och konstnärligt arbete gestalta och komplicera de frågeställningar som dyker upp under projektets gång. Primärt kommer de presentera sitt material under Biosfärfestivalen i september 2022 men även löpande under projektets workshops och träffar som kommer samla odlare och andra matproducenter, forskare, studenter och andra intressenter.

Ylva Gislén är poet/författare. Var bl a föreståndare för den nationella Konstnärliga forskarskolan 2010-2015. www.ylvagislen.se

Johan Widén är konstnär, nationellt och internationellt verksam sedan 1988. Var 2000-2010 professor i fri konst (måleri) vid Kungl. Konsthögskolan, Stockholm. www.johanwiden.studio

Elin Maria Johansson är konstnär, utbildad vid Kungl. Konsthögskolan. Arbetar med video, performance och installation. www.elinmariajohansson.com

Johan Widén, Elin Maria Johansson och Ylva Gislén

Om ARNA-projektet Dinner for Future

Hur smakar framtidens mat är den fråga ARNA ställer i Dinner for Future. Grunden för arbetet är en förståelse av mat som ett komplext nätverk av förbindelser. Inte bara mellan landskap, växter, djur och människor utan också mellan producenter och konsumenter på en global marknad.

Projektet äger rum i Vombsjösänkan som kandiderar att bli ett Unesco biosfärområde. Här samsas några av landets bästa åkerjordar som har den längsta kända historien av åkerbruk i Sverige, magra jordar, historiskt extensivt brukade marker, flera naturreservat och ett stort militärt övningsfält. Frågorna projektet reser är högst relevanta i ett vidare sammanhang: Sveriges inhemska matproduktion har på trettio år halverats och är idag väldigt sårbart för yttre störningar. Dessa blir allt mer brännande påtagliga, från global pandemi till klimatförändringar och nu kriget i Ukraina.

Med Dinner for Future deltar ARNA som en av sju organisationer i Europa i programmet The European Pavilion vars syfte är att genom kulturen diskutera framtiden i Europa. Projektet välkomnar till möten och workshops och avslutas med kultureventet ”Dinner for Future” i september 2022.

Introduktionsfilm

Målet för ARNAs arbete är att utforska mellanrummen i Vombsjösänkan, mellan områdets historia och framtid, och att stödja en hållbar utveckling genom projekt och aktiviteter som lyfter fram nya idéer och bygger broar mellan medborgare, organisationer och offentlig sektor.
Filmare var Nille Leander


Dinner for Future is part of The European Pavilion programme that is a space that encourages experimentation and reflection on Europe. In collaboration with partners, we set out to support a European network of arts and cultural organisations that, through artistic and educational projects, offers the opportunity to explore ideas for a future Europe. Together we want to question and visualize what Europe is and, above all, what it can become tomorrow. We want to tell stories, imagine, speculate. We want to question and debate. And what better place than a pavilion for such a venture? The pavilion, which has taken on many functions and forms throughout history, has the quality to remain open to new definitions and meanings – much like Europe itself.

European Cultural Foundation